2023.12.07 Csütörtök
Nyelvválasztás angol nyelv német nyelv
Keresés gomb
Az oldal NVDA felolvasó szoftverrel tesztelve.
kezdőlap Mosonmagyaróvár város Információs portál
Képvetítés fotóKépvetítés fotóKépvetítés fotó

Hírek

Kutak fennmaradási engedélyezésével kapcsolatos tájékoztatás

Az engedély nélkül létesített kutak vízjogi fennmaradási engedélyezésére bírság nélkül 2023. december 31-ig van lehetőség. A törvény a fúrt, a vert és ásott kutakra egyaránt vonatkozik, azzal a különbséggel, hogy fúrt kútnál szakember kell a kút felméréséhez és a fennmaradási kérelem kitöltéséhez.

 

A vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V.22.) Korm. rendelet 24. § (1) bekezdése értelmében a jegyző engedélye szükséges olyan kút létesítéséhez, üzemeltetéséhez, fennmaradásához és megszüntetéséhez, amely a következő feltételeket együttesen teljesíti:

 

a kerti talajvízkút, pontosabban azok a kutak, amelyek nem érintenek vízbázist, valamint karszt- vagy rétegvízkészletet; legfeljebb 500 m3/év vízigénybevétellel, kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával üzemelnek; épülettel vagy építésre jogosultsággal rendelkező ingatlanon állnak, és magánszemély háztartási igényét elégíti ki. (nem gazdasági célú vízigényt szolgál)

 

Amennyiben a fent felsorolt feltételek közül bármelyik nem teljesül, akkor a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Vízügyi Hatóság (9021 Győr Munkácsy u. 4.), mint területileg illetékes vízügyi hatóság hatáskörébe tartozik a kút fennmaradási engedélyezési eljárás, illetve a mezőgazdasági öntözési célú kutak esetében a Nemzeti Földügyi Központ ( mg.kut@nfk.gov.hu ) hatáskörébe.

 

A kút engedélyeztetése illeték- és díjfizetési kötelezettség mentes. Ásott és vert kút fennmaradását a tulajdonosa szakértő bevonása nélkül is kérelmezheti egy egyszerű nyomtatványon, néhány tulajdonosi, ingatlan- és kútadat megadásával, valamint fénykép (kút és környezete) csatolásával, ez nem kerül pénzbe.

 

Fúrt kút esetében a kérelmet szakember segítségével kell kitölteni, melyet a kút tulajdonosának, és a szakembernek is alá kell írnia, bélyegzővel ellátnia. Szakember bármely képesítéssel rendelkező kútfúró, függetlenül attól, hogy mely szakember végezte korábban a kútfúrást.

 

Kérelem nyomtatvány elérhető:

http://mosonmagyarovar.hu/polgarmesteri_hivatal/nyomtatvanyok.html linken a Városfejlesztési és Fenntartási Osztály alatt, illetőleg a Mosonmagyaróvári Polgármesteri Hivatal portáján, vagy elektronikus úton a szabo.andrea@mosonmagyarovar.hu címen, illetve telefonon a 96 577 824-es telefonszámon Mihályiné Szabó Andreánál.

 

Vissza